Τελευταία Νέα :

17 Ιουνίου 2010

Αποζημίωση 280.000 ευρώ για θανάσιμο αερόσακο

Το ποσό των 280.000 ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη επιδίκασε ο Άρειος Πάγος στην οικογένεια ενός άτυχου 22χρονου που έφυγε από τη ζωή επειδή δεν άνοιξε ο αερόσακος του αυτοκινήτου του κατά την πρόσκρουση σε δέντρο. Το ατύχημα σημειώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2000, όταν ο 22χρονος νέος βρισκόταν επί της εθνικής οδού με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος νέος, το αυτοκίνητο του οποίου εκτράπηκε από την πορεία του, διακομίστηκε στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης με πολλαπλά συντριπτικά κατάγματα και κακώσεις στο θώρακα και τους πνεύμονες.
Εν συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στο οποίο διαγνώστηκε εσωτερική αιμορραγία και εισήλθε στο χειρουργείο, αλλά εξέπνευσε πριν καν να εγχειριστεί.
Κατά τη σφοδρή πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε δέντρο, όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα του αριστερού πλευρικού αερόσακου, ο οποίος ήταν ελαττωματικός, αλλά ούτε και ο προεντατήρας της ζώνης ασφαλείας, ο οποίος αποτελεί αλληλοσυμπληρούμενο με τους αερόσακους σύστημα ασφαλείας.
Το ελάττωμα με τους αερόσακους, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ήταν εργοστασιακό, καθώς το σύστημα των αερόσακων είχε παρουσιάσει πρόβλημα και πριν από το θανάσιμο ατύχημα. Η βλάβη, κατά τους ισχυρισμούς τους, ήταν ότι ένα φις δεν έκανε καλή επαφή στο δεξιό αερόσακο. Ωστόσο, οι τεχνικοί δεν έκαναν ευρύτερο έλεγχο σε όλο το σύστημα ασφαλείας αερόσακων, για να εντοπίσουν και να διορθώσουν το ελάττωμα του αριστερού αερόσακου.
Από την πλευρά της εταιρείας επικαλέστηκαν πως στη μνήμη των αυτόματων ηλεκτρονικών ελέγχων του αυτοκινήτου κατά την ημέρα του ατυχήματος δεν καταγράφονται σφάλματα στο σύστημα των αερόσακων και του προεντατήρα ζώνης.
Αντίθετα, από τους τεχνικούς αναγνωρίστηκαν δύο σφάλματα στο σύστημα των ζωνών ασφαλείας (τεντωτήρας), τα οποία χαρακτηρίστηκαν «σποραδικά εμφανιζόμενο λάθος». Λάθος δηλαδή που δεν εμφανίζεται συνεχώς, αλλά ορισμένες μόνο φορές. Ακόμη, η εταιρεία επικαλέστηκε έκθεση της Siemens και μάρτυρα που υποστήριξαν ότι το σφάλμα εμφανίστηκε 25 λεπτά μετά το ατύχημα. Και τους δύο αυτούς ισχυρισμούς, όπως και όλους τους άλλους που προέβαλε η εταιρεία, δεν έγιναν δεκτοί από τον Άρειο Πάγο.
Οι αρεοπαγίτες, αφού έλαβαν υπόψη τους ότι ο άτυχος νέος επέδειξε αμέλεια κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου του, καθώς εξετράπη της πορείας του, επιδίκασε το ποσό των 200.000 ευρώ στους γονείς του και των 80.000 ευρώ στην αδερφή του ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.