Τελευταία Νέα :

24 Ιουνίου 2010

Πόλεμος κατά της παχυσαρκίας μέσω "ετικέτας"

Την αλλαγή των ετικετών στις συσκευασίες των τροφίμων, ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας. Εκτός από τη διατροφική αξία του προϊόντος, στις ετικέτες, που θα είναι ίδιες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, θα αναγράφονται και η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, οι θερμίδες, τα λίπη, τα κορεσμένα λίπη, οι γλυκαντικές ουσίες, η περιεκτικότητα σε αλάτι και πρωτεΐνες, θρεπτικές ίνες και τα λεγόμενα τρανς-λιπαρά. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” (24/06), υποχρεωτική θα είναι και η αναγραφή της χώρας προέλευσης, που ήδη ισχύει αλλά μόνο στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άλλα προϊόντα, που δε θεωρούνται ότι περιέχουν ή είναι μόνο ένα συστατικό. 
Ειδικά για το λευκό και κόκκινο κρέας και τα ψάρια, η χώρα προέλευσης θα πρέπει να αναγράφεται ακόμα και όταν αυτά αποτελούν μόνο μέρος των συστατικών ενός κατεργασμένου προϊόντος, ενώ για το κρέας, θα πρέπει να αναγράφονται ο τόπος γέννησης, ανάπτυξης και σφαγής του ζώου, καθώς και το εάν κατά τη διάρκεια της σφαγής το ζώο ήταν αναισθητοποιημένο ή όχι. 
Οι εξαιρέσεις στους κανόνες 
Εξαιρέσεις θα αποτελέσουν τα τρόφιμα που δεν πωλούνται συσκευασμένα, όπως για παράδειγμα το κρέας στο κρεοπωλείο και τα χύμα προϊόντα. 
Σε ότι αφορά τα οινοπνευματώδη, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξε την εξαίρεσή τους από τους προτεινόμενους κανόνες για τη σήμανση των θρεπτικών συστατικών, ωστόσο, αυστηροί κανόνες επιβάλλονται στα λεγόμενα “μικτά” οινοπνευματώδη, με πρόσθετη σύσταση να μην πωλούνται στα ράφια των αναψυκτικών. 
Μετά την υιοθέτηση του σχεδίου από το Κοινοβούλιο, θα δοθεί τριετής διορία στη βιομηχανία τροφίμων να προσαρμοσθεί στους νέους κανόνες, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, με λιγότερους από 100 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 5 εκατομμυρίων ευρώ, θα λάβουν πενταετή διορία.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.