Τελευταία Νέα :

30 Ιουνίου 2010

Σύνδρομο Ντάουν : Εξέταση αίματος αντικαθιστά την αμνιοκέντηση

Ένα απλό τεστ αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντικαταστήσει την πολύπλοκη και επεμβατική εξέταση της αμνιοκέντησης, που ενέχει κίνδυνο ακόμη και αποβολής του εμβρύου, για τη διάγνωση του συνδρόμου Ντάουν.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν Ολλανδοί ερευνητές, υπό την κλινική γενετίστρια, Σουζάνα Φριντς, πρόκειται για μια παρόμοια τεχνική με αυτή που ήδη χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προβλημάτων στο DNA του εμβρύου, με βάση δείγματα που λαμβάνονται από το αμνιακό υγρό της μήτρας της εγκύου. 

Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι δεν είναι καθόλου επεμβατική, είναι ταχεία και δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για το έμβρυο. 

Μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Ρώμη, οι ερευνητές έκαναν γνωστό, ότι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη μιας νέας ακριβούς μεθόδου ανάλυσης του αίματος της εγκύου, για τον εντοπισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. 

Το νέο τεστ μπορεί να γίνει πολύ νωρίς, γύρω στις έξι έως οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αν μετά από μια σειρά ελέγχων αποδειχτεί ότι η νέα τεχνική είναι όντως ασφαλής, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, όλες οι γυναίκες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα τέτοιο τεστ αίματος σε λίγα χρόνια, με κόστος γύρω στα 30 ευρώ, δηλαδή πολύ φθηνότερα σε σχέση με την τωρινή μέθοδο της αμνιοκέντησης. 

Το δείγμα αίματος μπορεί να ληφθεί σε μια από τις συνήθεις επισκέψεις της εγκύου στον γιατρό της. Προς το παρόν, το τεστ αίματος έχει αξιοπιστία περίπου 80%, αλλά οι ερευνητές εργάζονται για να το βελτιώσουν. 
cosmo.gr

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.