Τελευταία Νέα :

13 Ιουνίου 2010

Αποκαλύφθηκε οροσειρά "φάντασμα" στην Ανταρκτική

52 χρόνια μετά την ανακάλυψη της οροσειράς Γκαμπούρτσεφ στην Ανταρκτική, ιπτάμενα ρομπότ προσφέρουν τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες, από σημεία, όπου δεν είχε καταφέρει να φτάσει το ανθρώπινο μάτι, καθώς πρόκειται για μία πανύψηλη οροσειρά, μήκους 1.200 μέτρων, που παραμένει θαμμένη κάτω από ενάμισι χιλιόμετρο πάγου.

Ακόμη και ο άνθρωπος που την ανακάλυψε, ο Ρώσος εξερευνητής, Γκριγκόρι Γκαμπούρτσεφ, δεν είχε δει παρά ελάχιστες βουνοκορφές, ύψους 2.400 μέτρων, που εξέχουν από την επιφάνεια της “λευκής ηπείρου”.
Τα ιπτάμενα ραντάρ της αποστολής σάρωσαν μια περιοχή της οροσειράς ίση με την έκταση της πολιτείας της Νέας Υόρκης και αποκάλυψαν αρχαίες κοιλάδες και κοίτες ποταμών, ακόμα και λίμνες με υγρό νερό, σφραγισμένες κάτω από αιώνιους παγετώνες.
Mέχρι σήμερα είχαμε δει μόνο μια εκτίμηση, για το ανάγλυφο του εδάφους, που βασιζόταν σε βαρυτικά δεδομένα. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αρκετών Terabyte δεδομένων, που συνέλεξε η αποστολή στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009”, επισήμανε ο Ρόμπιν Μπελ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μέλος της ομάδας γεωλόγων από επτά χώρες.
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά : “Ακόμα ξύνουμε το κεφάλι μας για το πώς σχηματίστηκαν αυτά τα βουνά και γιατί υπάρχουν ακόμα. Πιστεύω όμως ότι τώρα πια έχουμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να λύσουμε το παζλ”.
“Τώρα πια γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για ηφαιστειογενή οροσειρά”, ανέφερε η Κάθριν Ρόουζ, ερευνήτρια της βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας και μέλος της ομάδας.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μέχρι πριν από 14 εκατομμύρια χρόνια τα Όρη Γκαμπούρτσεφ έμοιαζαν με τις ευρωπαϊκές Άλπεις, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Περίπου εκείνη την εποχή η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έπεσε απότομα κατά 6-8 βαθμούς Κελσίου και έθαψε τα βουνά κάτω από παγετώνες.
Μάλιστα ολόκληρο το κάλυμμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, αρκετά μεγάλο για να επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα, πιστεύεται ότι σχηματίστηκε από τους παγετώνες που κυλούν από την οροσειρά μέχρι τον ωκεανό.
Απίθανο έως αδύνατο θεωρείται και το ενδεχόμενο τα βουνά να σχηματίστηκαν από την ανοδική κίνηση μάγματος που ανασήκωσε τον γήινο φλοιό, όπως συνέβη για παράδειγμα με τα βουνά της Χαβάης.
Οι εικόνες παρουσιάστηκαν την Παρασκευή (11/06) στο συνέδριο για το Διεθνές Έτος Πόλων που πραγματοποιείται στο Όσλο.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.