Τελευταία Νέα :

14 Ιουλίου 2010

Ασία, η ήπειρος των φτωχών

Καταρρίπτεται ο μύθος ότι η Αφρική είναι η κύρια εστία της φτώχειας στον πλανήτη. Σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που κατήρτισε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τα Ηνωμένα Έθνη ο μισός πληθυσμός του πλανήτη που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κατοικεί στη νότια Ασία και μόλις το ένα τέταρτο στην Αφρική. Ο "Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας" (Multidimensional Poverty Index--MPI) συνθέτει στατιστικά στοιχεία από 104 χώρες που έχουν 5,2 δις κατοίκους, που αντιστοιχεί στο 78% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει φθάσει το 1,7 δις, και όχι το 1,3 δις, όπως υπολογιζόταν με βάση τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που αποτελούσε ως σήμερα βασικό εργαλείο αποτίμησης του προβλήματος.
Ο MPI αναπτύχθηκε από τοΚέντρο Οικονομικής Έρευνας για την Διεθνή Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό την αιγίδα τουΟΗΕ.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους που το σχεδίαζαν, βασίζεται σε υπολογισμούς με βάση περισσότερους παράγοντες από τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που είχε δημιουργηθεί το 1997 και πρόκειται να αντικαταστήσει. 
Βασίζεται σε δεδομένα όπως η μόρφωση, η υγεία, το εισόδημα, η πρόσβαση σε καύσιμα για το μαγείρεμα, η ηλεκτροδότηση, η επάρκεια της τροφής, η υγιεινή κ.ά. "Ο MPI μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της φτώχειας από ό,τι η παραδοσιακή συνταγή της αποτίμησης του ημερήσιου εισοδήματος σε δολάρια", εκτίμησε η Τζένι Κλούγκμαν, διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Έτσι, σύμφωνα με τον MPI, το 64,5% των κατοίκων της υποσαχάρειας Αφρικής και το55% των κατοίκων της νότιας Ασίας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας--αριθμοί κατά πολύ υψηλότεροι από εκείνους που προέκυπταν βάσει του προηγούμενου δείκτη.
Με βάση τον παλιό δείκτη τα δυο τρία των Νιγηριανών έχουν ανεπαρκές εισόδημα, αλλά με βάση τα νέα κριτήρια, το 93% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο νέος δείκτης θα χρησιμοποιηθεί στην 20ή έκθεση του UNDP που θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, αλλά μέρος των δεδομένων είναι διαθέσιμα ήδη μέσω του διαδικτύου, στους ιστοτόπους των ειδικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (www.ophi.org.uk) και του UNDP (www.undp.org).
Ο MPI χρησιμοποιείται ήδη για στατιστικές μετρήσεις σε Μεξικό, Κολομβία και Κίνα, που τον έχουν καταστήσει δείκτη αναφοράς όσον αφορά κοινωνικοοικονομικές μετρήσεις.
cosmo.gr

2 σχόλια:

 1. νομιζω πωσ εκνευριζομαι οταν βλεπω τετοιες ερευνες, ναι να ενημερωθουμε για το τι γινεται στον κοσμο αλλα μετα? τι?
  αυξηθικε ο πληθυσμοσ των φτωχων ναι και? η συνεχεις ερευνες που βοηθανε? στο να κανουμε ενα chart show σαν την εκπομπη στο καναλι... και να καθονται ολοι να σχολιαζουν............. μμμ πολυ επικοδομιτηκο....
  παρολα αυτα ωραια αναρτηση μαθαμε με τη περνανε την ωρα τους εκει στο πανεπιστημιο τησ Οξφορδησ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. fire B-fly σκέψου ότι και τα πανεπιστήμια λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, έχουν έξοδα, επιζητούν την δημοσιότητα, άρα ψάχνουν για χορηγίες, επιχορηγήσεις κλπ και όλα αυτά από το έργο που παρουσιάζουν.
  Τουλάχιστον μαθαίνουμε και κάτι από αυτές τις έρευνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.