Τελευταία Νέα :

27 Ιουλίου 2010

Εισήγηση στο Δ.Σ. Άρτας για την εμποροπανήγυρη

Είναι κοινή γνώση και δεν φέρνω κάτι καινούργιο σε αυτή την αίθουσα, εάν αναφέρω την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση μέσα στην οποία καλούμαστε να ζήσουμε και να ανταπεξέλθουμε. 
Η κρίση πια αγγίζει τον καθένα από εμάς και οι επιπτώσεις της είναι ορατές στην αγορά, ακόμη και για τους πιο ανίδεους σχετικά με τα οικονομικά. 
Ο εμπορικός κόσμος εισπράττει από τους πρώτους τις άμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του αισθήματος ανασφάλειας του λαού, βλέποντας τον τζίρο του να συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα μόνο αν υπολογίσει κανείς την αύξηση του Φ.Π.Α. οι υποχρεώσεις του αυξάνονται και προκαλούν ασφυξία. 
Η τοπική οικονομία της περιοχής μας έχει ήδη πληγεί από την συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, αποτέλεσμα λάθος επιλογών και προτεραιοτήτων. Τυχόν γονάτισμα και του εμπορικού κόσμου της Άρτας, θα δημιουργήσει φαινόμενο ντόμινο που θα συμπαρασύρει μεγάλο μέρος συμπολιτών μας (ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες καταστημάτων που τα νοικιάζουν σε εμπόρους, εργαζόμενους, προμηθευτές). 
Οφείλουμε λοιπόν ως Δήμος να σκύψουμε πάνω τους, να ακούσουμε τα προβλήματά τους, να μελετήσουμε τις προτάσεις τους, να απλώσουμε μια ομπρέλα προστασίας απέναντι στην κρίση που απειλεί όχι μόνο αυτούς, αλλά όπως προείπα και πολλούς περισσότερους. 
Ήταν πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της Άρτας, να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής αιμορραγίας που παρατηρείται με την εμποροπανήγυρη, όπως αυτή λειτουργεί. 
Οι φτηνές τιμές, που το καθιστούνε μαγνήτη για πολλούς συμπολίτες μας, έρχονται σε αντίθεση με την έλλειψη κάθε εγγύησης ποιότητας, με αποτέλεσμα τελικά χαμένος να βγαίνει ο καταναλωτής, παρά την αρχική ψευδαίσθηση κέρδους. 
Φυσικά η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ δεν παραγνωρίζει την αξία της εμποροπανήγυρης ως ένα θεσμό που και έσοδα φέρνει στον Δήμο –κι όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητα είναι, ειδικά αυτό τον καιρό, και παραδοσιακά χαρακτηριστικά έχει. 
Όμως, όπως και παλιότερα προτείναμε, θεωρούμε απαραίτητη την ποιοτική αναβάθμισή της και την μετεξέλιξή της σε κάτι νέο που θα αναβαθμίζει το εμπόριο της περιοχής ενδεχομένως συνδεδεμένο και με πολιτιστικές δραστηριότητες, κάτι σαν εμπορικό φεστιβάλ που και τον εμπορικό κόσμο θα τονώσει και την πόλη μας θα διαφημίσει και έσοδα θα φέρει στην περιοχή μας. 
Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί μια σειρά δράσεων, για παράδειγμα τη διεξαγωγή θεματικών εμπορικών εκθέσεων με ταυτόχρονη έκθεση εικαστικών έργων, ανάδειξη τοπικών προϊόντων καθώς και ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων με ημερήσια θεματική εξειδίκευση και ταυτόχρονες μουσικές εκδηλώσεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας, που εξ’ αντικειμένου διαθέτει μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία σ’ αυτού του είδους τα ζητήματα, ασφαλώς μπορεί να σκεφτεί και να οργανώσει, προφανώς με τη συνδρομή του Δήμου, πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα.
Όλγα Γεροβασίλη

1 σχόλιο:

  1. Όντως πολύ καλές ιδέες για ποιοτική αναβάθμιση και σύγχρονη εικόνα της εμποροπανήγυρις και με χαρά να βοηθήσουμε όλοι προς αυτή την οδό. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι το «μχούστ» είναι συνυφασμένο με την ιστορία της περιοχής και τυπωμένο στο μυαλό όλων, μικρών και μεγάλων και πιστεύω πως δεν πρέπει να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις στη βάση της δύσκολης συγκυρίας της εποχής, γιατί είναι δεδομένο ότι θα ατονήσει ο θεσμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.