Τελευταία Νέα :

9 Ιουλίου 2010

Καταδίκη της Ελλάδας για την μη ψήφο των ομογενών

“Αδράνεια της Ελλάδας να εξασφαλίσει μέσα από νομοθετική οδό τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, στον τόπο της διαμονής τους”, καταλόγισε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), με απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη (08/07). Σημειωτέον, στην απόφαση αναφέρεται, ότι η Ελλάδα καθυστερεί τη διευθέτηση του θέματος εδώ και 30 χρόνια.

Η υπόθεση περιήλθε στην κρίση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, μετά την άσκηση προσφυγής των Νικόλαου Σιταρόπουλου και Χρήστου Γιακουμόπουλου, υπαλλήλων του Συμβουλίου της Ευρώπης και κατοίκων Στρασβούργου Γαλλίας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007. 

Ένας τρίτος υπάλληλος, ο Στέφανος Σταύρου, που συμμετείχε αρχικά, απέσυρε την προσφυγή του. 

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, οι δύο υπάλληλοι απευθύνθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου προς στον Έλληνα πρέσβη στη Γαλλία, εκφράζοντας αίτημα να τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. 

Ο πρέσβης απάντησε ότι λόγω “αντικειμενικών δυσκολιών”, δηλαδή εξαιτίας της έλλειψης ενός νομικού κανονισμού, δεν ήταν δυνατή η οργάνωση εκλογικών κέντρων στο εσωτερικό των πρεσβειών. 

Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε, με 5 ψήφους υπέρ και 2 κατά, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 του Πρωτόκολου 1 (δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Παράλληλα, θεωρεί ότι "η αναγνώριση της παραβίασης αποτελεί εκ των πραγμάτων μία δίκαιη και επαρκή ικανοποίηση" για τους ασκούντες την προσφυγή. 

Το ΕΔΔΑ δεν επιδίκασε αποζημιώσεις, για δικαστικά έξοδα, χωρίς ωστόσο, να επιδικάσει αποζημιώσεις για τους προσφεύγοντες. 
cosmo.gr

Σχόλιο: Κύριοι και Κυρίες ομογενείς Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού δεν σας θέλουμε, ...έχουμε άλλους εδώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.