Τελευταία Νέα :

26 Ιουλίου 2010

Ο καύσωνας στη Ρωσία... έσωσε το ελληνικό σιτάρι

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που ανέβασε τη θερμοκρασία στους 38 βαθμούς Κελσίου -στην πιο κρύα πόλη του κόσμου, το Γιακούτσκ, ο υδράργυρος έδειξε για πρώτη φορά 35 βαθμούς- και η ξηρασία που ακολούθησε έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες ρωσικών σιτηρών και η συνολική φετινή παραγωγή αναμένεται να φτάσει φέτος στους 53.000.000 τόνους, ποσότητα μειωμένη κατά 14,10% συγκριτικά με πέρυσι.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει το Καζακστάν (μειωμένη παραγωγή κατά 17,65%), αλλά και ο Καναδάς (μείωση 22,64%), και έτσι παίρνει "ανάσα" το ελληνικό σιτάρι, μετά την κατρακύλα των τιμών πέρυσι και τα δυσοίωνα μηνύματα για φέτος.
Μικρή άνοδος αναμένεται και για τις τιμές του καλαμποκιού, που πέρυσι έκλεισαν στα 9-12 λεπτά/κιλό, καθώς διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στη διεθνή αγορά.
Τα ενθαρρυντικά για τους Ελληνες αγρότες στοιχεία έγιναν γνωστά στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκ μέρους της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, το στέλεχός της Δήμητρα Μάρδα παρουσίασε μία μελέτη για τις εξελίξεις στην αγορά των σιτηρών σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Αποθέματα
Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η χώρα μας ξεφορτώνεται αποθέματα περσινού σκληρού σιταριού, με χαμηλές όμως τιμές (16 λεπτά/κιλό) το πρώτο τετράμηνο του 2010, ενώ κύριος προορισμός των εξαγωγών είναι η Αφρική (65%) και ειδικά η Τυνησία, η Νιγηρία και η Αλγερία.
Αντίθετα, η Ελλάδα προχώρησε σε εισαγωγές μαλακού σιταριού με τιμή 16,6 λεπτά/κιλό από Ουγγαρία, Γαλλία και Βουλγαρία.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη αποθέματα σκληρού -περίπου 100.000 τόνοι- και μαλακού σιταριού, τα οποία και διοχετεύονται προς τη Μαύρη Ηπειρο.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.