Τελευταία Νέα :

27 Ιουλίου 2010

Φλέβα νερού από "ομιχλοπαγίδες" ενέργειας

"Ομιχλοπαγίδες" για να πάρουν νερό και ενέργεια από την ομίχλη άπλωσαν Γερμανοί επιστήμονες σε δύσβατες περιοχές του Ψηλορείτη και σε απροσπέλαστες ακτές του Λιβυκού Πελάγους στη νότια Κρήτη.
Πρόκειται για ένα πείραμα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης. Οπως αποκάλυψε στο "Εθνος" ο Ελληνας επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής Γιάννης Στεφανάκης, στόχος της πρωτοποριακής τεχνικής είναι να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που μαστίζει πολλές περιοχές του πλανήτη.
Παράλληλα, ο κ. Στεφανάκης εξήγησε ότι με τη μέθοδο αυτή μπορεί να παραχθεί ενέργεια, ενώ από υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένες οι ομιχλοπαγίδες είναι δυνατή η κατασκευή πολλών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία φτερά αεροπλάνων. Οι ομιχλοπαγίδες είναι δίχτυα που αντιστέκονται στις αιολικές ταλαντώσεις, δεν επηρεάζονται από τις εναλλαγές θερμοκρασιών χειμώνα - καλοκαίρι και αποτελούνται από ίνες κατασκευασμένες από υποπροϊόντα πετρελαίου με την πρόσμειξη αλκοόλης και άλλων στοιχείων.
Φλέβα νερού από ομιχλοπαγίδες ενέργειας
Ο κ. Στεφανάκης προσέθεσε ότι η νέα τεχνική μπορεί να απομονώσει και να αποθηκεύσει ομίχλη για να ερευνηθεί η σκόνη της Σαχάρας που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, όπως και κάθε μορφή ρύπανσης, ραδιενεργού ή μη.
Το "μυστικό" της μεθόδου, όπως εξηγεί στο "Εθνος" ο κ. Στεφανάκης -ο οποίος όμως δεν θέλει να αποκαλύψει ακόμη όλες τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος- βασίζεται στις ίνες, στο πλέγμα της "ομιχλοπαγίδας". Η νέα τεχνική θυμίζει εν πολλοίς την πατροπαράδοτη αλλά μη επιστημονική μέθοδο συλλογής νερού με το "άπλωμα" υφάσματος που εφαρμόζουν εδώ και αιώνες οι ιθαγενείς του Περού, της Χιλής και της Ναμίμπια.
"Εχουμε ήδη θετικά στοιχεία στη συλλογή του νερού από την ομίχλη και τους υδρατμούς αλλά και από τον διαχωρισμό της σκόνης. Το πολυεστερικό δίχτυ που έχουμε "απλώσει" στην Κρήτη κατασκευάστηκε στη Γερμανία και μπορεί να παγιδεύσει υδρατμούς. Μοιάζει με ένα φίλτρο αέρα που μαζεύει το νερό και απομονώνει τη σκόνη. Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει η διάταξη των ινών και η μορφή της επιφάνειας που μοιάζει με οδοντόβουρτσα, με τη βασική της μορφή να είναι ένα ομοίωμα αλμυρικιού που αφθονεί στην Κρήτη και που είναι ένα φυτό που παίρνει νερό από τα φύλλα", περιγράφει τη νέα τεχνική ο κ. Στεφανάκης.
Ο κρητικός διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης είπε ότι το πείραμα στην Κρήτη χρηματοδοτείται με 500.000 ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα, εξήγησε, υλοποιείται τους τελευταίους μήνες με άκρα μυστικότητα, καθώς, όπως είπε, η ερευνητική ομάδα δεν επιθυμεί να εμπλακούν τρίτοι και μη ειδικοί στις έρευνές τους, αλλά και ακόμη να αποφευχθούν ενδεχόμενες δολιοφθορές. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του νησιού για το πείραμα έπαιξε η κρητική καταγωγή του Γ. Στεφανάκη.
"Σκέφτηκα τα οφέλη που θα έχει το νησί από τα συνέδρια και τις διαλέξεις μελλοντικά αλλά και τις αναφορές στην παγκόσμια βιβλιογραφία για την Κρήτη", λέει ο ερευνητής.

Γ. Στεφανάκης
Ανακαλύψεις και βραβεία
Ο κ. Στεφανάκης που διακατέχεται από το πάθος για την έρευνα βραβεύτηκε πρόσφατα με το ύψιστο τεχνολογικό βραβείο "Ανταλμπέρ", ύστερα από πρόταση πέντε πανεπιστημίων και επιμελητηρίων της Γερμανίας. Το "Εθνος" είχε παρουσιάσει πριν από λίγο καιρό δύο τεχνολογικές ανακαλύψεις του που αφορούν στο ηλιακό λεωφορείο και το ενεργειακό σπίτι με το σύστημα της θερμικής αντλίας, η λειτουργία της οποίας βασίζεται αποκλειστικά στον ήλιο και τον νυχτερινό αέρα. Ο ίδιος έχει εισάγει και άλλες καινοτομίες, όπως τις μεθόδους ελέγχου λιπαντικών μέσων για την ψυχρή και τη θερμή διαμόρφωση χάλυβα, ενώ επόμενος στόχος του είναι, όπως λέει, "να δημιουργηθεί μια μονάδα αφαλάτωσης του νερού στην Κρήτη στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος".
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.