Τελευταία Νέα :

22 Ιουλίου 2010

Πέθανε ο πατέρας του «μαύρου κουτιού»

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Ντέιβιντ Γουόρεν, ο Αυστραλός που πριν από 54 χρόνια εφηύρε το περίφημο «μαύρο κουτί», δηλαδή τον καταγραφέα δεδομένων πτήσεως.
Ο Γουόρεν ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ιδέα της καταγραφής της φωνής των χειριστών και της «ανάγνωσης» της λειτουργίας των οργάνων του πιλοτηρίου μετά τις έρευνες για τα αίτια συντριβής ενός εμπορικού αεροσκάφους, το 1953.
Αρχικά το μαύρο κουτί θεωρήθηκε άχρηστη εφεύρεση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας και μόνο το 1958, όταν ένας βρετανός αξιωματικός της αεροπορίας εκτίμησε θετικά την αξία του, κατάφερε ο Γουόρεν να χρηματοδοτηθεί για να ξεκινήσει την κατασκευή του.
Το «μαύρο κουτί», που ονομάζεται έτσι, όχι λόγω του χρώματός του, αλλά επειδή επρόκειτο για μία «μαγική ιδέα» όπως είχε πει ο εφευρέτης του, αποτελεί σήμερα απαραίτητο όργανο σχεδόν σε όλα τα αεροσκάφη.
Το 1960 η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που έκρινε ότι όλες οι εταιρίες πρέπει να εξοπλίζουν τα αεροσκάφη τους με καταγραφείς δεδομένων πτήσεως.
Ο Γουόρεν ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και πατέρας τεσσάρων παιδιών
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.