Τελευταία Νέα :

9 Ιουλίου 2010

Εντυπωσιακή ολική έκλειψη ηλίου

To βράδυ της Κυριακής (11/07) θα πραγματοποιηθεί η τελευταία μέχρι το Νοέμβριο του 2012 ολική έκλειψη ηλίου. Ελληνική αποστολή, η οποία θα συμμετάσχει σε αστρονομικά πειράματα και παρατηρήσεις της έκλειψης, βρίσκεται ήδη στο Νησί του Πάσχα, από όπου θα “διέλθει” μεταξύ άλλων το εντυπωσιακό φαινόμενο.
Η έκλειψη θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Το ίχνος της ολικότητας κατά την έκλειψη της 11ης Ιουλίου 2010 θα ξεκινήσει βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, θα διέλθει καταρχήν από μερικά μικρά νησάκια (με λιγότερους από 300 κατοίκους) στο σύμπλεγμα Κουκ, θα περάσει από το Νησί του Πάσχα (και πληθυσμό περίπου 3500 κατοίκους) και θα καταλήξει στις ακτές της Παταγονίας. 
Τα τελευταία δελτία καιρού προαναγγέλλουν καλές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της 4 λεπτών και 40 δευτερολέπτων έκλειψης. 
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και μεταξύ των επιστημονικών αποστολών.
H ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη, η οποία θα συμμετάσχει στις παρατηρήσεις της ολικής έκλειψης Ηλίου, έφτασε στο Νησί του Πάσχα και εγκατέστησε τις πειραματικές διατάξεις με τις οποίες θα πραγματοποιήσει φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeXIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. 
Στην αποστολή, εκτός από τον κ. Σειραδάκη, συμμετέχει ο ερασιτέχνης αστρονόμος κ. Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό όργανο ικανό να ανιχνεύσει συγχρόνως διάφορα χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. 
Πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή στην αποστολή του Γρεβενιώτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει διαστημικές συσκευές για πολλές απoστολές της NASA. 
Στο Νησί του Πάσχα έχει φτάσει, επίσης, μία Αμερικανική και μία Ινδική αποστολή. Στο μικρό νησί του Νοτίου Ειρηνικού έχουν καταφθάσει επίσης μερικές χιλιάδες τουρίστες και θαυμαστές εκλείψεων με την παρουσία των οποίων, κατά τις επόμενες τρεις ημέρες, ο πληθυσμός του νησιού θα υπερδιπλασιαστεί. 
Να σημειωθεί, ότι οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι παρεμβάλλεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης, εμποδίζοντας το φως του Ήλιου να φτάσει μέχρι τη Γη. 
Η έκλειψη της 11ης Ιουλίου είναι η πρώτη ολική έκλειψη που συμβαίνει μετά την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου, πέρυσι το 2009 και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, καθώς εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί ελαφρά η ένταση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και η θερμοκρασία του ηλιακού στέμματος.


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.