Τελευταία Νέα :

14 Ιουλίου 2010

Unesco: Βάφτισε Τούρκο τον Καραγκιόζη!

Κείνο που με τρώει κείνο που με σώζει είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη” τραγουδάει ο Σαββόπουλος και μαζί του όλη η Ελλάδα. Τι συμβαίνει όμως όταν μία από τις πιο κλασικές φιγούρες της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς αναβαπτίζεται σε Τούρκο από την Unesco;
Ο Καραγκιόζης και ο φίλος τουΧατζηαβάτης, σύμφωνα με τονΕκπαιδευτικό, Επιστημονικό καιΠολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, είναι Τούρκοι! ΗUnesco ουσιαστικά επικύρωσε παλαιότερη απόφαση υποεπιτροπής της, όπου μετείχαν οι Τουρκία,Εσθονία, Μεξικό, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κένυα.
Η υποεπιτροπή αυτή είχε κάνει αποδεκτή μία εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού καιΤουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και οΧατζηαβάτης είναι Τούρκοι.
«Ας έχουν οι Τούρκοι τον δικό τουςΚαραγκιόζη και εμείς τον δικό μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ερωτηθείς επί του θέματος στο περιθώριο του Συμποσίου της Σύμης. Ενημέρωση έχει ζητήσει από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, και απομένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. 
«Ο Καραγκιόζης είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τουρκική «πατρότητα», που αποδόθηκε στον Καραγκιόζη και συμπλήρωσε, πως σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Πολιτισμού, κατά τις αρχές της άυλης κληρονομιάς (που ορίζει η σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ) «στο ίδιο αγαθό μπορούν να προσχωρήσουν δύο χώρες».
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.