Τελευταία Νέα :

3 Αυγούστου 2010

"Ηλεκτροσόκ" από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να κληθούν να βάλουν περίπου 4,9 εκατομμύρια καταναλωτές και αγρότες, που σύμφωνα με τη ΔΕΗ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εδώ και χρόνια πληρώνουν το ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους.
"Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο" προωθεί η ΔΕΗΤις αυξήσεις στους λογαριασμούς τηςΔΕΗ, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 40% σε σχέση με το σημερινό κόστος, συνεπάγεται για τα περισσότερα νοικοκυριά στηνΕλλάδα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος που προβλέπεται από το Μνημόνιο και θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία(02/08), ωφελημένοι από τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων θα είναι κυρίως οι έμποροι και οι επιχειρήσεις (καταστήματα, σουπερμάρκετ), που σήμερα πληρώνουν συγκριτικά ακριβά το ρεύμα επιδοτώντας ουσιαστικά τη φθηνή ενέργεια άλλων καταναλωτών, ενώ θα είναι η πρώτη κατηγορία από την οποία θα ξεκινήσουν οι αλλαγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναδιάρθρωσή των τιμολογίων, κατά τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζεται το πραγματικό κόστος, αποτελεί επιταγή του Μνημονίου και των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, αλλά και χρόνιο αίτημα τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της ιδιωτών.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι, κατά τη δεύτερη αξιολόγηση που θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και θα γίνει τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ήδη εκδώσει προεδρικό διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας, αλλά και την υπουργική απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Από τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια θα κυμανθούν ανάλογα με την κατανάλωση μεταξύ 15%-40% (θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 800-1.000 κιλοβατώρες), στα αγροτικά τιμολόγια θα φτάνουν ;έως και το 60%, στα βιομηχανικά τιμολόγια η αύξηση αναμένεται ότι θα είναι αρκετά μικρότερη (περίπου 7%-8%), ενώ το κόστος ρεύματος για τα σουπερμάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα θα κυμανθεί από 10% έως 25%.

Το «κοινωνικό τιμολόγιο»
Υπενθυμίζεται, ότι η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, είχε ήδη πει ένα πρώτο «όχι» στις εισηγήσεις να ξεκινήσουν από φέτος οι αυξήσεις στο ρεύμα, θέτοντας σε ισχύ το «κοινωνικό τιμολόγιο» με έκπτωση 10%-20% για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών (χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.ά.), ενώ επιβάρυνε όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια με τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.