Τελευταία Νέα :

7 Αυγούστου 2010

Παχυσαρκία και επιπτώσεις της...

Γνωρίζουμε ότι το λίπος -και κατ' επέκταση η παχυσαρκία- δεν κάνει καλό στην υγεία. Τώρα, οι ειδικοί, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας μαγνητικό τομογράφο, κατάφεραν να διαπιστώσουν ποια ακριβώς είναι η ζημιά που προκαλεί στα διάφορα όργανά μας.
Το λίπος δεν συσσωρεύεται μόνο κάτω από το δέρμα μας προσθέτοντάς μας βάρος. Συγκεντρώνεται και γύρω από όργανά μας και τους προκαλεί βλάβες, πιέζοντάς τα ταυτόχρονα. Το επιπλέον λίπος, ταξιδεύοντας μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, συσσωρεύεται και προκαλεί αποφράξεις, ενώ μπορεί ακόμη και να εμποδίσει την παροχή αίματος σε ζωτικής σημασίας όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος, οδηγώντας σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.
Επίσης, όσο περνούν τα χρόνια, το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα που βρίσκονται εντός των σπλάχνων γίνεται τοξικό και περνώντας και πάλι στην κυκλοφορία του αίματος προκαλεί χρόνιες φλεγμονές, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη ή ακόμη και καρκίνου. Αν πάλι το λίπος περιβάλλει τους νεφρούς, εκείνοι αναγκάζονται να εργαστούν πιο πολύ, αυξάνοντας τις πιθανότητες νεφρικής ανεπάρκειας.
Το τοξικό λίπος επηρεάζει επίσης τις ωοθήκες και τη μήτρα προκαλώντας προβλήματα που σχετίζονται με τη γονιμότητα. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες αποβολών. Στους άνδρες πάλι, η συσσώρευση λίπους στο στομάχι και τους μηρούς προκαλεί υπερθέρμανση των όρχεων με αποτέλεσμα την παραγωγή σπέρματος χαμηλής ποιότητας.
Το επιπλέον λίπος -και κατ' επέκταση η παχυσαρκία- κάνει επίσης κακό στα πόδια καθώς το βάρος όλου του σώματος πέφτει σε αυτά ασκώντας επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις των γονάτων και στους αστραγάλους, με κίνδυνο αρθροπάθειας. Ακόμη, το λίπος που συγκεντρώνεται στην περιοχή του στήθους μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων, ενώ στο στομάχι πιέζει το διάφραγμα, όταν το παχύσαρκο άτομο κοιμάται, προκαλώντας διαταραχή στην αναπνοή και άπνοια.
Μάτια και αφτιά επηρεάζονται επίσης από την εναπόθεση λίπους. Στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών αυξάνονται οι πιθανότητες γλαυκώματος και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, ασθένειες που οδηγούν στην τύφλωση. Οσο για τα αφτιά, στα αποκλεισμένα από το λίπος αιμοφόρα αγγεία μειώνεται η ροή αίματος και η έλλειψη οξυγόνου δεν βοηθάει στην αποβολή των τοξικών αποβλήτων του αφτιού, με αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών στην ακοή.
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.