Τελευταία Νέα :

2 Αυγούστου 2010

Βρέθηκαν λείψανα του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου

Κόκαλα από το χέρι, το πρόσωπο και ένα δόντι ανακάλυψαν σε κιβωτό θαμμένη στις βάσεις αρχαίας εκκλησίας στο νησί «Άγιος Ιωάννης» κοντά στην παραλία της Μαύρης Θάλασσας, Βούλγαροι αρχαιολόγοι.
Την ανακοίνωση έκανε την Κυριακή (01/08) ο καθηγητήςΚαζιμίρ Κωνσταντίνοφ,επικεφαλής της ανασκαφών, στη διάρκεια των οποίων έγινε η ανακάλυψη στις 28 Ιουλίου, στον τόπο της αρχαίας εκκλησίας, που καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Η κιβωτός με τα λείψανα, την οποία άνοιξε ο καθηγητήςΚωνσταντίνοφ στοΑρχαιολογικό μουσείο της μικρής πόλης Σωζόπολη, έχει τη μορφή μικρής σαρκοφάγου μήκους δεκαοχτώ και πλάτος δεκατεσσάρων εκατοστών.
Το άνοιγμα της κιβωτού πραγματοποιήθηκε ύστερα από αγιασμό του ευρήματος από τον αρμόδιο μητροπολίτη της βουλγάρικης εκκλησίας, Ιωαννίκιο, παρουσία του αρμοδίου για τα θρησκεύματα, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Μποζιντάρ Δημητρόφ.
Όπως εξήγησε στα βουλγάρικα μέσα ο καθηγητής Κωνστνατίνοφ, δίπλα στην κιβωτό με τα λείψανα βρέθηκε και μικρότερο πέτρινο κουτί, χαρακτηριστικό για τη γεωλογική δομή της Παλαιστίνης.
Στο κουτί που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των λειψάνων από τα Άγια Μέρη, όπως υποθέτουν οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι, υπάρχουν δύο επιγραφές στα αρχαίαΕλληνικά: Η μία αναφέρει "Κύριε, ελέησον το σκλάβο σου Θωμά" και η άλλη, το όνομα τουΑγίου Ιωάννη.
"Το μοναστήρι και η εκκλησία του στο νησί Άγιος Ιωάννης υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν εκεί έγινε η τελετή του γάμου τουΒούλγαρουΣβετοσλάφ Τέρτερ με την βυζαντινή πριγκίπησα, Θεοδώρα", βασιλέα, είπε από την πλευρά του ο Μποζιντάρ Δημητρόφ σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία.
Κατόπιν σχετικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου, τα λείψανα, τα οποία πιθανώς αθα φιλοξενήσει τοπική εκκλησία της Σωζόπολης, παραδόθηκαν στη Βουλγάρικη Ορθόδοξη Εκκλησία.
cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.