Τελευταία Νέα :

22 Οκτωβρίου 2010

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα διατήρησης 400.000 θέσεων εργασίας

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση -για διάστημα 12 μηνών- 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Ο εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις συμμετοχής τους. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα λήξει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη των θέσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα με προϋπολογισμό 992 εκατ. ευρώ, «συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των απολύσεων μέσω της παροχής κινήτρων σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση του προσωπικού τους μέσω επιχορήγησης του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές». Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μη πραγματοποίηση απολύσεων ή μείωσης προσωπικού τρεις μήνες πριν την υποβολή αίτησης για ένταξη σε αυτό, όπως και καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων, δηλαδή: άτομα με αναπηρία και εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τους και ειδικότερα για έναν έως και 80 εργαζόμενους κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τουλάχιστον ίσο αριθμό εργαζομένων που δεν επιχορηγούνται με τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και που έχουν όμοια χαρακτηριστικά με τους επιχορηγούμενους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στη ΝΕΤ, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε όλους τους ανέργους πέραν της διετίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέτρο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα αφορά σε πρώτη φάση όλους τους βεβαιωμένους ανέργους. Μελετώνται η χρονική διάρκεια της κάλυψης καθώς και τρόποι να ενταχθούν στο μέτρο και άλλες κατηγορίες ωφελουμένων, όπως οι ευκαιριακά εργαζόμενοι που δεν θεωρούνται άνεργοι αλλά και δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας.

Στόχος, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, είναι να συμπεριληφθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς όμως να αυξηθεί υπερβολικά το κόστος ή να ενισχυθεί η φοροδιαφυγή και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται μεταξύ άλλων και η εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων, όπως τα εισοδήματα και η περιουσιακή κατάσταση.

Διετής ιατροφαρμακευτική κάλυψη μετά τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας παρέχεται μέχρι στιγμής μόνο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους από 30 μέχρι και 65 ετών.
 
ermis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.