Τελευταία Νέα :

15 Μαΐου 2011

10 μυστικά για να χάσετε λίπος

Οι τρόποι που ακολουθεί ο κόσμος για να χάσει λίπος είναι διάφοροι.
Παραδόξως, οι περισσότεροι καταλήγουν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα! Ας δούμε μερικά μυστικά για να χάσετε λίπος και όχι μυϊκό ιστό ή νερό.

1. Τρώτε πολλά γεύματα......Το πιο κλασικό λάθος που κάνουν όσοι θέλουν να χάσουν κιλά είναι να κόβουν ή να χάνουν γεύματα. Πιστεύουν έτσι ότι θα χάσουν κιλά. Το σώμα όμως δεν αντιδρά έτσι. Στερούμενο τα συχνά γεύματα που έχει ανάγκη αντιδρά σαν να πάσχει από «κατοχικό σύνδρομο» και αποθηκεύει όση περισσότερη ενέργεια μπορεί στην αγαπημένη του μορφή: το λίπος. Ταυτόχρονα μειώνει δραστικά το μεταβολισμό, κάνει δηλαδή περικοπές στην απώλεια ενέργειας. Έτσι, όσοι ακολουθούν μια δίαιτα που στερούν από το σώμα τους γεύματα συχνά νιώθουν κούραση, εξάντληση και αδυναμία παραγωγής έργου.

2. Τρώτε μικρά γεύματα
Όταν κάποιος μας καλεί σε γεύμα βάζουμε με το μυαλό μας γεύματα 2000-3000 θερμίδων. Πράγματι, και αυτά γεύματα είναι, αλλά όταν μιλάμε για διαιτητικά συνήθως θεωρούμε ότι 300-600 θερμίδες είναι αρκετές. Αν πρέπει να καταναλώσουμε σε μια μέρα 5-6 και επιτρέπεται, να καταναλώσουμε μόλις 2500 θερμίδες, τότε λίγα γεύματα μπορούν να είναι πάνω από 500 θερμίδες. Τα μικρά γεύματα ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας και οδηγούν σε ένα ορμονικό προφίλ που δεν αποθηκεύει, αλλά καταναλώνει λίπος. Ένα γεύμα μπορεί να αποτελείται από 2 μεσαία φρούτα ή ένα φρούτο και ένα γιαούρτι, κτλ.

3. Αποφεύγετε τα εμφανή λίπη και έλαια
Τα λίπη και τα έλαια συντελούν ένα πολύ σημαντικό έργο στη διατροφή: προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού ή απλά μας χορταίνουν. Ένα γεύμα που δεν περιέχει καθόλου λίπη και έλαια δε θα μας κρατήσει πολύ ώρα χορτασμένους. Αλλά, υπάρχουν και όρια! Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε τα εμφανή λίπη και να περιορίζουμε τα έλαια όσο γίνεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει να διαλέγουμε τα ελαφριά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καθαρά κρέατα, τα πουλερικά, να ετοιμάζουμε τις σάλτσες ελαφριές, κτλ. Ακόμα και το ελαιόλαδο, που μπορεί να περιέχει το μυστικό της μακροζωίας των νοτιοευρωπαίων, περιέχει πολλές θερμίδες και πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή του εντός λογικών ορίων.

4. Τρώτε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα
Πολλές φορές παραμελούμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά, όχι τόσο γιατί δεν είναι νόστιμα, αλλά γιατί είναι μπελαλίδικα επειδή απαιτούν καθάρισμα, πλύσιμο, κτλ. Αλλά, αξίζει τον κόπο! Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και άλλες ουσίες που τις έχουμε ανάγκη. Συμβάλλουν επίσης στο αίσθημα κορεσμού. Φροντίστε τα δυο μεγάλα γεύματα της ημέρας να περιέχουν πάντα σαλάτα με ελαιόλαδο (και όχι dressing!) και ενδιάμεσα να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο με τρία μέτρια φρούτα. Προσοχή στην υπερκατανάλωση! Τα φρούτα περιέχουν αρκετές θερμίδες, έτσι πολλές φορές επιπλήττω άτομα που περήφανα μου ανακοινώνουν, ότι τρώνε τρία κιλά πορτοκάλια στην καθισιά τους! Η ποσότητα έχει μεγάλη σημασία. Το σωστό είναι το μέτρο.

5. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες συχνά παραβλέπονται από πολλούς. Ειδικά όσοι δεν έχουν δυσκοιλιότητα δεν απασχολούν τον εαυτό τους με τις φυτικές ίνες και θεωρούν ότι δεν τους αφορά αυτό το θέμα. Αντίθετα, οι φυτικές ίνες πρέπει να μας απασχολούν όλους. Προσφέρουν πολλά καλά για την υγεία μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθούν σημαντικά και στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Αυτό γιατί επιβραδύνουν την απορρόφηση της ενέργειας από το έντερο και έτσι παραμένουμε περισσότερες ώρες χορτάτοι. Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες θα αποδώσει την ενέργεια που περιέχει σωστά, χωρίς απότομες εξάρσεις του σακχάρου του αίματος (πράγμα που οδηγεί στην υπερέκκριση ινσουλίνης και σε ένα λιπογεννητικό ορμονικό προφίλ, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες).

6. Κάντε σωστούς συνδυασμούς τροφών
Πολύ σπάνια έχω δει κόσμο να κάνει τους σωστούς συνδυασμούς τροφών. Οι περισσότεροι επιμένουν στο πατάτες-κρέας. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι ένας τέτοιος συνδυασμός δε θεωρείται επικίνδυνος για την υγεία, όσο αντιθρεπτικός. Οι σωστοί συνδυασμοί απαιτούν λαχανικά με ζωικά προϊόντα. Επίσης, δεν είναι σωστό στο ίδιο γεύμα να ανακατεύονται περισσότεροι από μιας μορφής υδατάνθρακες. Όχι, δηλαδή και ψωμί και μακαρόνια και πατάτες!

7. Ξεκινάτε την ημέρα με ένα πλούσιο πρωινό
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά από πολλές ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος να απολαύσει ένα πλούσιο, ελαφρύ γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες που θα το γεμίσουν ενέργεια. Αν αντί για αυτό ανταμειφθεί με ένα σκέτο καφέ, δε θα χαρεί πολύ. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και τα δημητριακά για πρωινό η πιο καλή και απλή λύση. Είναι ό,τι ακριβώς έχουμε ανάγκη. Είναι θρεπτικά, γεμάτα ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και δε θέλουν καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Συνάμα, είναι πολύ οικονομικά και παρέχονται σε πολλές γεύσεις για όλα τα γούστα. Πραγματικά όσοι δεν τρώνε δημητριακά το πρωί δεν έχουν καμία δικαιολογία!

8. Περισσότερα όσπρια
Τα όσπρια είναι ένα πολύ σημαντικό μυστικό καλής υγείας και διατροφής! Είναι παρά πολύ νόστιμα, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα. Τα όσπρια δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ είναι γεμάτα ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες. Θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όσπρια.

9. Προτιμήστε μακαρόνια από ρύζι και πατάτες
Το ρύζι και οι πατάτες είναι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή απελευθερώνουν την ενέργεια που περιέχουν γρήγορα. Κάτι τέτοιο, οδηγεί σε λιπογόνο ορμονικό προφίλ. Αντίθετα τα μακαρόνια απελευθερώνουν ενέργεια αργά και σταθερά και μας κρατάνε περισσότερη ώρα χορτάτους. Είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε!

10. Γυμνάζεστε συχνά
Θέλετε να κοιμάστε και να χάνετε κιλά; Κι όμως γίνεται! Αρκεί μερικές ώρες την εβδομάδα να κάνετε αεροβική γυμναστική. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι άτομα που γυμνάζονται αερόβια τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα μίση με μια ώρα αυξάνουν το μεταβολισμό τους κατά 10-15%. Αυτό είναι εκπληκτικό. Με απλά λόγια σημαίνει, ότι αν αφιερώνετε μόλις 3 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, καθετί που θα κάνετε θα σας διώχνει 10-15% περισσότερες θερμίδες. Αν κοιμάστε, ενώ κανονικά χάνετε μόλις 60 θερμίδες την ώρα, θα χάνετε 66-70. Σχεδόν 10 θερμίδες παραπάνω την ώρα. Αν σε μια μέρα καταναλώνετε 2000 θερμίδες, θα καταναλώνετε 200-300 θερμίδες παραπάνω επειδή χθες γυμναστήκατε για μια ώρα. Δεν πρέπει να χαθεί μια τέτοια ευκαιρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.