Τελευταία Νέα :

28 Ιουνίου 2011

Ήρθε και το «Εργόσημο»

Υπεγράφη την 27-6-2011 από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές για την υλοποίηση του «Εργόσημου». Η συγκεκριμένη απόφαση θέτει τις βάσεις για την πρακτική εφαρμογή των διατάξεων περί ασφάλισης ειδικών μορφών απασχόλησης που είχαν ενσωματωθεί στο Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α/15-7-2010) και παρέχει τη δυνατότητα να συμβληθούν με τα ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΓΑ όλοι οι φορείς που μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα (ΕΛΤΑ και πιστωτικά ιδρύματα).

Με την εφαρμογή του Εργοσήμου επιχειρείται για πρώτη φορά να επουλωθεί μια χρονίζουσα πληγή του ασφαλιστικού συστήματος - οι απώλειες ασφαλιστικών εισφορών από την αδήλωτη εργασία των περιστασιακά απασχολούμενων στην κατοικία του εργοδότη και τις αγροτικές εργασίες.

Στην πρακτική του διάσταση το εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο, εν είδη επιταγής, που εκδίδεται από τον εργοδότη με καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και Τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του. Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ. Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται «Αρχείο Εργοσήμου» στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν μεταξύ των άλλων τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για την χρήση του εργοσήμου.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης του Εργοσήμου με πολλαπλούς τρόπους, σε τραπεζικά υποκαταστήματα, αυτόματα μηχανήματα ή μέσω διαδικτύου, ώστε η χρήση του να διαδοθεί άμεσα, χωρίς προβλήματα, στους ασφαλισμένους όλων των μορφωτικών στρωμάτων και όλων των γεωγραφικών σημείων της χώρας.

http://www.diorismos.gr/Dpages/news/viewnews.php?nid=10458

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.