Τελευταία Νέα :

9 Απριλίου 2012

Η αλήθεια...


Ήταν κάποτε μια κυβέρνηση. Οι υπουργοί της ήθελαν να βγάλουν κάτι για πάρτη τους. Αλλά ήθελαν να έχουν ικανοποιημένο το λαό. Μάζεψαν από φόρους γύρω στα 50 δις αλλά δεν τους έφταναν. Γι’ αυτό δανείστηκαν από κάτι κακούς τραπεζίτες άλλα 11 δις. 

Αλλά είπαμε. Η κυβέρνηση ήταν έξυπνη. Ήθελε να έχει ικανοποιημένο το λαό. Μοίρασε λοιπόν τα 10 δις στα 10 εκ. του λαού. Αναλογούσε στον καθένα 1000 το χρόνο. Δεν ήταν πολλά. Αλλά με 80 το μήνα παραπάνω από ότι έπαιρναν πριν ήταν χαρούμενοι. Πολλοί μάλιστα έξυπνοι με διάφορους τρόπους κατάφεραν να πάρουν τα διπλά και τα τριπλά. Κάποιοι ξεγελάστηκαν και δεν πήραν τίποτα (οι λεγόμενοι «μαλάκες»).

Τα υπόλοιπο 1 δις, η κυβέρνηση το φύλαγε για τα μέλη της και τους φίλους της. Ήταν διευθυντές οργανισμών, ήταν διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, ήταν αυτοί που αγόραζαν υποβρύχια, ήταν αυτοί που πούλαγαν ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, έφτιαχναν δρόμους καρμανιόλες κι έργα πανάκριβα, κλπ κλπ. Ήταν 1000 άνθρωποι. Αυτοί πήραν από 1 εκ ο καθένας και ήταν πολύ ευχαριστημένοι.

Πέρασαν τα χρόνια και ήρθε άλλη κυβέρνηση. Διαπίστωσε τι έκανε η προηγούμενη και κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Τα χρέη είχαν αυξηθεί. Άρχισε να βγάζει λόγους ο υπουργός οικονομικών για τα χρέη που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά αν σταματούσε ότι συνέβαινε, κανείς δε θα ήταν ευχαριστημένος. ¨Όλοι θα τους βρίζανε και θα έχαναν και αυτοί το 1 εκ που μοιραζόταν ο καθένας με τους φίλους τους. Για αυτό συνεχίσανε κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Συνέχισαν μόνο στα λόγια να προειδοποιούν για το χρέος, αλλά δεν έκαναν τίποτε να το μειώσουν. Πάντα όμως στους λόγους τους τονίζανε με έμφαση ότι έφταιγε η προηγούμενη. 

Πέρασαν δεκαετίες και όλες οι κυβερνήσεις συνέχισαν το ίδιο. Μέχρι που οι κακοί τραπεζίτες διαπίστωσαν ότι τα χρέη είχαν αυξηθεί πολύ και ήταν αδύνατο να αποπληρωθούν. Μετάνιωσαν που είχαν δανείσει τόσα πολλά, αλλά τόσα χρόνια είχαν πάρει πολλούς τόκους. Κάτι σαν τους φόρους από το τσιγάρο. Όσα χρόνια οι θεριακλήδες καπνίζανε αβέρτα και πλήρωναν τον φόρο κατανάλωσης όλα καλά! Μόλις άρχισαν να αρρωσταίνουν και το κόστος περίθαλψης τους υπερέβη τα έσοδα του φόρου, τους ήρθε η θεία φώτιση και πρεμούρα περί υγείας...Τέλος πάντων αποφάσισαν πάντως να μην δώσουν άλλα δανεικά.

Η κυβέρνηση πανικοβλημένη μείωσε αυτά που μοίραζε στους φίλους της στο 1/3. Αλλά στο λαό, όχι μόνο σταμάτησε να δίνει τα 80 ευρώ αλλά του πήρε πίσω άλλα 280 το μήνα για να αποπληρωθούν τα χρέη. Και την επόμενη χρονιά του πήρε 380 και την μεθεπόμενη 480. Το τι γινόταν τόσα χρόνια, είχε αποκαλυφθεί. Και τότε ακούγονταν πολλές απόψεις για το τι έφταιξε:
- Τα έφαγαν οι πολιτικοί (και ήταν αλήθεια)
- Μαζί τα φάγαμε με το λαό έλεγαν οι κυβερνώντες (και ήταν και αυτό αλήθεια αφού ο λαός κάθε χρόνο έπαιρνε τα 10 από τα 11 δις)
- Εμείς, απαντούσε ο λαός, τα 80 και τα 160 και τα 240 που μας δίνατε το μήνα τα δουλέψαμε και τα αξίζαμε. Και ήταν (σχεδόν) αλήθεια. (όσον αφορά το ότι τα άξιζε ο λαός, παράγοντας έως τίποτα και καταναλώνοντας σχεδόν τα πάντα) 
- Εμείς δεν πήραμε ποτέ 80 το μήνα από την κυβέρνηση έλεγαν αυτοί (οι «μαλάκες») που είχαν ξεγελαστεί, και ήταν αλήθεια. 
- Να ιδιωτικοποιήσουμε τα πάντα να απαλλαχθούμε από τη συναλλαγή πολιτών - πολιτικών πρότειναν κάποιοι. Θα είναι η λύση και είναι εν μέρει αλήθεια. 
- Οι ιδιώτες θα μας ρουφήξουν όμως το αίμα απάντησαν πολλοί και είναι επίσης εν μέρει αλήθεια. 
- Να διαλύσουμε τους ξεπερασμένους και αναποτελεσματικούς πολιτικούς θεσμούς έστω και με φωτιά μπας και σωθούμε είπαν πολλοί και είναι αλήθεια. 
- Χωρίς θεσμούς και πολιτική θα γίνουμε χειρότερη ζούγκλα απάντησαν άλλοι και είναι αλήθεια. 
- Να μην πειθαρχήσουμε στους νόμους φωνάζανε πολλοί. Είναι «άδικοι», και είναι αλήθεια. 
- Αν είναι «άδικοι» τους αλλάζεις, αλλά δεν μπορείς να τους αγνοείς γιατί έτσι θα έρθει αναρχία, είπαν άλλοι και είναι αλήθεια 
- Εμείς θέλουμε τα λεφτά μας πίσω έλεγαν οι τραπεζίτες. Δεν είναι δίκαιο να χαθούν τα λεφτά των καταθετών μας. Και ήταν αλήθεια.
- Εμείς κάναμε έργα που μας ζήταγε η κυβέρνηση, δεν τα κλέψαμε τα λεφτά έλεγαν οι επιχειρηματίες και ήταν αλήθεια.
- Αυτός ο λαός ξόδευε λεφτά παραπάνω από ότι άξιζε και δούλευε έλεγαν οι ξένοι. Και ήταν αλήθεια.
- Οι τραπεζίτες έβγαλαν τόσα λεφτά από τους τόκους τόσα χρόνια, ας μην τους πληρώσουμε όλα τα λεφτά που χρωστάμε έλεγαν κάποιοι, και ήταν αλήθεια.
- Αν δεν πληρώσουμε, μπορεί να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χάσουμε τις αποταμιεύσεις έλεγαν κάποιοι άλλοι, και ήταν αλήθεια. 
- Να πουλήσουμε δημόσια γη, η λύση αυτή θα μειώσει ανώδυνα το χρέος έλεγαν κάποιοι και ήταν αλήθεια
- Να μην πουλήσουμε τώρα, γιατί θα πουληθεί μισοτιμής έλεγαν κάποιοι άλλοι και ήταν αλήθεια. 
- Να πληρώσει και η εκκλησία που είναι ζάμπλουτη, είπαν άλλοι και ήταν μερικώς αλήθεια.
- Να μην κόψουμε από το λαό τα 280, 380 και 480 έλεγαν κάποιοι άλλοι γιατί οδηγεί στη φτώχια, και ήταν αλήθεια
- Δεν μπορούμε να μην τα κόψουμε γιατί αλλιώς δεν μας δανείζουν, είπαν άλλοι και ήταν αλήθεια.
- Να τα ψάξουμε σε αυτούς που δεν πληρώνουν τους φόρους τους απάντησαν οι πρώτοι, και ήταν αλήθεια 
- Και αν τα πληρώναμε απάντησαν οι φοροφυγάδες, θα τρωγόντουσαν σε μίζες και νέους άχρηστους δημόσιους υπαλλήλους, και θα ήταν αλήθεια
- Πρέπει να τους βοηθήσουμε γιατί η κατάρρευσή τους θα μας καταπιεί και εμάς έλεγαν οι ξένοι. Και ήταν αλήθεια.
- Πρέπει να τιμωρηθούν όμως παραδειγματικά γιατί θα τους αντιγράψουν και οι άλλοι ξαναείπαν οι ξένοι. Και ήταν αλήθεια. 
- Να σταματήσουμε τους εξοπλισμούς. Χαλάμε τεράστια ποσά, άχρηστα, έλεγαν κάποιοι άλλοι και ήταν αλήθεια. 
- Ναι αλλά χωρίς όπλα, δηλαδή χωρίς την «πληρωμή προστασίας» στους διεθνείς νταβατζήδες, θα μας την πέσουν όλοι απάντησαν άλλοι και ήταν αλήθεια.

Πώς γίνεται τόσες αντιφατικές απόψεις και όλες να είναι αλήθεια; Μάλλον η αλήθεια έχει πολλές όψεις και ο καθένας βλέπει μια από αυτές. Όταν τις δούμε όλες μαζί και κατορθώσουμε να τις ιεραρχήσουμε σωστά, θα ξανά ανατείλει ο ήλιος μας...(όχι ο πράσινος, ήμαρτον)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Αναγγελιοχώρος 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.